top of page
Sök
Anna Olsson

Hur känns det att släppa en bok?


Nu har det gått snart två veckor sedan vi hade release för vår bok i Industriell Ekonomis lokaler på KTH, och i alla fall delvis börjar alla intryck att landa. Om någon undrar hur en releasefest är så är det som ett bröllop eller en 50-årsfest där du själv är huvudperson. Så många människor du vill prata med och ägna tid åt och alldeles för lite tid att göra det. Och fokus på DIG. Det snurrar liksom mest runt i huvudet. Jag som trodde att det mest skulle vara en stor lättnad att boken äntligen fanns och gick att visa upp och bläddra i. Men det var mest en ont-i-magen-känsla, att visa upp något med allt svart på vitt.







Enda gången jag själv kände mig trygg och helt fokuserad var under den stund vi stod på scenen och presenterade vår bok för de var som där. Då var jag mitt jobb-jag och det är ju helt ok att ha allas uppmärksamhet på sig då!


Vi berättade om varför vi tycker det är viktigt med en sådan här bok (etablera förändringsledning som profession och öka kunskapen hos både ”leverantör” och ”beställare” av förändringsledning), vad som är skillnaden på den och andra böcker om förändringsledning (den är skriven på svenska utifrån modeller och förutsättningar i Sverige, med exempel från Sverige och förenar teori och praktik) och om hur det går till att skriva en bok (gör ingen konsekvensanalys, ha en väldigt tydlig process och jobba med proffs).



Mingel med förändringsledare och akademiker

Och de som kom och firade och lyssnade var närmare 100 personer, sådana som hjälpt till att göra boken möjlig, kunder, vänner och släkt. Det var blommor och hyllningar så det gick runt i huvudet, men hela dagen hade det gnagt: Tänk om den inte är tillräckligt bra? Just den här tisdagen hade Svenska Dagbladet två riktigt hemska recensioner av böcker (skönlitteratur och historia, men ändå) och det var nog då jag verkligen insåg vad det innebär att någon annan läser det man slitit så hårt med, vill så mycket med och nu delar med världen. Vilken skräck! Dessutom visste jag genom meddelande på sociala medier att flera personer jag vet är duktiga på förändringsledning köpt boken och läst den redan innan releasefesten…… Vad skulle vi få för reaktioner????



Alla böcker gick åt och fler fick skickas efteråt!



Hittills har de varit:

”Mycket välskriven bok med ett gediget stöd för att arbeta med och leda en förändring”

”Lätt att läsa och sätta sig in i ”

”Jag ville ha ännu mer av allt jag läste”

”…en jädrans bra bok är det!”

”En lättläst bok som introducerar förändringsledning och ger en översikt av viktiga verktyg och modeller. Rekommenderas till de som vill förstå mer om vad förändringsledning och förändring av beteenden innebär.”






Trots det så väntar jag fortfarande på den första nedskrivningen…. Det är ju en utmaning att skriva en bok som är avsedd för universitets- och högskolestudier, men som vi samtidigt ser ett stort behov av ute i verksamheter där man ännu inte jobbar strukturerat med förändring. Grundförståelsen är olika, och behovet av konkretisering och förståelsen för olika begrepp.


Vår förhoppning är att boken ska läsas av både studenter, förändringsledare och ledningsgrupper och att den ska leda till att synen på förändringsledning ändras och att fler börjar ställa krav på förändringsledare. Och att de dåliga recensionerna uteblir….


Glada författare: Anette Hallin och Maria Widström

137 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

留言


bottom of page