Många bär på drömmen om att skriva en bok, må det vara skönlitterärt, biografiskt eller en faktabok. Inte fullt så många gör det faktiskt. Sedan finns det sådana som vi, ”de ofrivilliga författarna” (om man inte ska vara noga och räkna barndomsdrömmen om att skriva hästböcker och deckare, gärna samtidigt).
För exakt två år sedan idag började det så här för oss, på LinkedIn:
Anna och Maria var aktiva i föreningen för förändringsledare, ACMP, i Sverige. Under 2017 sökte föreningen kontakt med bl.a universitet och högskolor för att hitta vägar att etablera professionen ”förändringledare”. Ungefär samtidigt sökte Anette, lärare och forskare på högskolan, kontakt med aktiva förändringsledare som kunde komma och dela med sig av sina erfarenheter till studenter hon undervisade i en kurs.
Det ni ser här är första kontakten vi hade.
Den ledde till en lunch mellan oss tre i Västermalmsgallerian i centrala Stockholm. Det var en utmaning bara det, att hitta en tid och plats som passade oss alla: en akademiker som jobbade i Västerås och två konsulter med hög beläggning i olika projekt. Under lunchen upptäckte vi att vi delade mycket i synsätt och vi kände alla tre att det fanns ett behov av att definiera ”förändringsledning” lika tydligt som ”projektledning”.
Lunchen gick alldeles för fort och vi skulle precis springa iväg åt tre olika håll när Anette plötsligt utbrast ”Skulle ni vilja skriva en bok om förändringsledning tillsammans?”. Reaktionen var ”Javisst…! Men – hur då??”.
Anette var en erfaren författare som bland annat skrivit en lärobok i Projektledning, en annan om hur man gör Intervjuer; en lärobok för exjobbare, Metod för teknologer;och uppföljaren Metod för företagsekonomer. Hon erbjöd sig att ta kontakt med sin redaktör på Studentlitteratur, Ola Håkansson. Vi fick positiva reaktioner från alla håll, men det dröjde till våren 2018 innan vi fick ihop våra kalendrar och träffade Ola över en frukost på Vetekatten. Han tyckte det lät intressant med vår tänkta kombination av akademiskt grundat underlag och mycket praktisk erfarenhet av både lyckade och mindre lyckade förändringar. Det enda som behövdes var ett synopsis att ta ställning till, sedan kunde vi börja.
Den 23 maj hittade vi en eftermiddag att sitta tillsammans och börja skissa på bokens upplägg och skapa vårt synopsis. Som framgår av bilden var det ingen brist på idéer – frågan var bara hur vi skulle organisera dem på ett pedagogiskt sätt. att ha gjort en första plan över bokens kapitel satte vi igång.
Sommaren 2018 präglades därmed inte bara av värmebölja, utan även av skrivande. Under hösten levererade vi ett första utkast till Ola som vi efter feedback möblerade om i, tog bort från och la till. Jul och nyårshelgerna 2018 gick även de åt till att diskutera ändringar och skriva om. Maria, som sedan tidigare lovat sin familj att resa bort över helgerna, tog ett nappatag om texten när hon kom tillbaka och både vi och våra familjer funderade vid flera tillfällen om boken verkligen skulle vara värd allt nattarbete och alla extrainsatta Teams-möten tidiga lördagsmornar. Vi gjorde ju detta vid sidan av våra vanliga åtaganden hos kunder och studenter.
Men så, för en vecka sedan, den 28 juni, gick vår bok äntligen till tryck! Vi kommer att dela med oss mer om resan dit i kommande bloggar.
Comentarios